Kunstterapi er en form for psykoterapi, der bruger kunstmedier som maleri, tegning, skulptur og andre visuelle former for kunst til at udtrykke følelser og forbedre den mentale sundhed. Den hjælper enkeltpersoner med at forstå deres psykologiske tilstand ved at deltage i kreative aktiviteter. Disse aktiviteter kan hjælpe folk med at reflektere over deres indre tanker, følelser og oplevelser for at få indsigt i personlige problemer. Kunstterapi er blevet brugt i årtier til at behandle en række forskellige psykiske lidelser, herunder depression, angst, posttraumatisk stresslidelse (PTSD), spiseforstyrrelser, afhængighed og meget mere.

Brugen af kunstterapi giver personer mulighed for at udtrykke sig på måder, som kan være vanskelige med ord alene. Ved hjælp af forskellige former for kunst – f.eks. maleri, collagefremstilling, skulpturarbejde med ler eller playdough – kan patienterne udforske deres indre verden og samtidig udtrykke deres følelser og idéer gennem visuelle midler. Kunstterapeuter kan hjælpe patienterne med at identificere mønstre i deres selvudtryk og udforske dem yderligere for at få indsigt i, hvordan de tænker og føler om bestemte situationer eller oplevelser. Ud over at give følelsesmæssig støtte i vanskelige perioder eller til at bearbejde traumer kan kunstterapi også bruges til afslapning og kreativ udfoldelse. Se mere via linket.

I terapeutiske omgivelser kan kunst give klienter, der har svært ved at formulere deres følelser verbalt, eller som måske har været udsat for misbrug eller forsømmelse tidligt i livet, mulighed for at bearbejde traumer uden at blive overvældet af intense følelser eller minder, et afløb for deres følelser. Terapeuten fungerer som guide på denne rejse til selvopdagelse gennem samarbejde med klienten om det kunstværk, der fremstilles; der kan stilles spørgsmål om, hvilke former der optræder i et værk, eller hvorfor bestemte farver er valgt, hvilket kan indlede samtaler mellem patient og terapeut, som ellers ikke ville finde sted. 

Kunstterapi er en effektiv form for psykoterapi for voksne med psykiske problemer som depression og angstlidelser, men den anvendes også regelmæssigt til børn med indlæringsvanskeligheder som autismespektrumforstyrrelser, fordi den giver dem mulighed for at udtrykke sig mere frit end det talte sprog. Undersøgelser tyder på, at deltagelse i kunstneriske aktiviteter stimulerer dele af hjernen, der er forbundet med følelsesregulering og problemløsning, som ofte bliver svækket på grund af ASD-symptomer, og dermed bidrager til at forbedre kommunikationsfærdighederne og samtidig tilskynde til selvudfoldelse i et sikkert rum.  

Overordnet set støtter forskningen brugen af kunstterapi som en effektiv behandling af forskellige mentale sundhedsproblemer på grund af dens evne til at reducere angstniveauet og fremme selvbevidstheden hos klienter, der kan have svært ved at kommunikere alene via verbale metoder. Ved at give personer mulighed for at udnytte kreativiteten, mens de bearbejder vanskelige følelser eller oplevelser uden at føle sig overvældet af dem, giver kunstterapi dem, der kæmper med psykiske vanskeligheder, en tilgængelig måde at få indsigt i deres tilstand på, samtidig med at de udvikler sunde håndteringsmekanismer.